×Mundo libelista - Libelista propone

None


Els darrers vint anys, el ressorgiment de les Terres de l'Ebre com un territori polític i social autoconscient —amb les lluites mediambientals com a detonador— s'ha fet notar, també, en l'àmbit de la cultura. Amb el riu Ebre com a pretext cultural i no només com a accident geogràfic, la literatura ebrenca ha pres protagonisme en el mapa del llibre dels territoris de parla catalana. Una nova mirada que sense deixar de banda els grans escriptors clàssics del sud de Catalunya —com Artur Bladé, Jesús Moncada i Sebastià Juan Arbó— ha contribuït a mineralitzat el concepte de literatura ebrenca, una terminologia conscientment construïda, obertament reivindicada, amb noms com Gerard Vergés, Zoraida Burgos, Francesca Aliern, Joan Todó o Marta Rojals i tota una nova generació d'escriptors.


La 14a edició de Litterarum Móra d'Ebre se celebrarà els dies 28, 29 i 30 de maig de 2021 a la capital de la Ribera d'Ebre, sota la direcció de la morenca Gemma Sastre, que ha pres el relleu a Albert Pujol. Després d'una edició telemàtica marcada per l'eclosió de la pandèmia, enguany tornen els espectacles presencials amb l'emissió en línia d'una part del programa, que respectarà l’essència de les últimes edicions per les quals Litterarum Móra d'Ebre va rebre el Premi Nacional de Cultura 2019. "L'any passat vam aprendre dels avantatges que ens ofereix la digitalització i, per això, hem volgut integrar les emissions telemàtiques al programa presencial', ha explicat Joan Piñol, alcalde de Móra d'Ebre.

Un boom literari que no s'ha d'entendre com un localisme gremial, sinó com un moviment pluralista que vol esberlar una concepció (barcelonina) de la literatura catalana, massa sovint centralista, monolítica, inamovible. I aquest nou marc, no ha sorgit del no-res. Des de fa setze anys, la Fira del Llibre Ebrenc —una trobada impulsada pel Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, l'Institut Ramon Muntaner, l'Ajuntament de Móra d'Ebre i les tres llibreries de referència a l'extrem sud de Catalunya (Llibreria Bassa, Llibreria Viladrich i Llibreria Guaix)— ha estat l'eix catalitzador d'una mena de Denominació d'Origen literària que es vol projectar dins i fora de les comarques centrals dels Països Catalans, autors i obres de l'Ebre i la seua àrea d'influència (el Priorat, l'Aragó catalanòfon i el Maestrat, a València). Un treball dels agents culturals, que avui, ja ha convertit el concepte de literatura ebrenca en una marca territorial, però sobretot un concepte fresc i de prestigi.

Clica aquí per saber més!

Aviso de cookies

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para mejorar tu experiencia de navegación y realizar tareas de analítica.